İşini bilen Diyet uzmanı Işın Sayın, mektepdeki verimsizlik, isteksizlik ve uyku halinin anemiden var olabileceğini ifade etti.
Yazılı beyan yapmakta olan diyet uzmanı Sayın, ''Sabahları uyanamayan, derslerde uyuşuk duran, isteksiz, dikkatini toparlayamayan, odaklanamayan, idrakte sıkıntı çeken, öğrenme sıkıntısı yaşayan, hafızası zayıf , iştahsız, Bütün gün kuvvetsizlik çeken, daima yorgun olduğunu iddia eden çocuklar Anemi hastası olabilir'' dedi.
İşini bilen Beslenme uzmanı Sayın, eğitim ve öğretimin başladığı şu günlerde anne ve babaların bu bulguları bulunduran evlatları bir hekime getirmesi icap ettiğini izah etti.
Kansızlık teşhisi, iyileştirmesi ve anne babaların mesuliyet sahibi bulunması gerektiğini ifade eden İşinin ehli Diyetisyen Işın Sayın, şöyle konuştu:
''Kansızlık; çocukların ders performansını, böylece müstakbelini ve sıhhatini etkili olan, sık rastgelinir 1 marazlıktır. Kansızlığı ayrıca terapi edip ayrıca önüne geçen yiyecekler bulunmaktadır. Kansızlığın iyileştirmesinde menfaatlenilen ilaç terapisinden sonra, kansızlığı giderip iyileştiren bu gıdalar, muntazam olaraktan kullanılmaya tekrar kayunulmazsa; hastalığın tekrar etmesi tehlikesi doğar. çünkü Kansızlık, çoğu kez ehliyetsiz ve kusurlu gıda tüketmeye bağlı olarak açığa çıkar.”
Marazlığın ileri ethaplarında anemideki bütün işaretlere ilave olarak çocukların Toprak ya da çamur yeme istemi ortaya çıktığını maddeler halinde sıralayan Sayın, şunları anlattı: “Pika denen bu bulguya refakât eden; fiziki 1 etkinlik anında çarpıntı, soluk almada sıkıntı, hızlı yıpranma, ağız kenarı, cilt, dil ve tırnak içerisinde kötüye gitmeler, çatlaklar, bağışıklık sisteminde verimsizlik açığa çıkabilir. Şayet bu bulgular mevcutsa anne babalar gözlerini dört açmalı, gayretle alakadar testleri yaptırıp tedavi sürecini başlatmalıdır.''
İşini bilen Beslenme uzmanı Sayın, besinlerden karaciğer, kırmızı et, dalak ve yumurtanın sarısında hayvanlarla ilgili menşeli demir bulunduğunu belirterek kelimelerini şöyle sağladı:
''Derhal kana geçebilir ve işe yarar şey sergileyebilir. Yeşil sebze, kuru üzüm, pekmez, kuru baklagiller fındık, fıstık bitkisel demir kapsar. Bu bitkisel demir membalarından mutlaka ‘C vitamini kaynağı’ dediğimiz Limon, taze mevsim meyveleri gibi yiyeceklerle arka arkaya edinmesi demirin kana geçiş derecesini artıracaktır. Demir kaynağı olan bu gıdaları çocuğunuza; süt, yoğurt, ayran, cacık, peynir gibi ca menşeleri ile benzeyen zaman diliminde teslim etmeyin. Bunlar demirin kana geçişini engeller. İlaç ile kalsiyum menşelerini ferdi 60 dakikada almak icap eder.''
Anemi ile mücadele için yemek alışkanlıklarının da düzenlenmesi lazım olduğunu işaret eden İşini bilen Diyetisyen Sayın, şunları söyledi:
''Kıymalı pişirdiğiniz ıspanak ve pazıya yoğurt yerine yumurta ilave edin, brokoliye Limon sıkın. Yeşillikleri sirkeli Suda bekleterek salata yapın ve içerisine limon ilave edin. Kurubaklagili de bu şekilde salatayla ya da etli tüketin. Pekmez ve üzüm ise demir kaynağı olmasına rağmen, şirin isteğini uyandırdığından fazla sık seçilmelidir. Bu gıdalarla birlikte kola, kahve tüketilmesi tedaviyi engeller. Aneminin nedenlerine karşıt hep özenli olunmalıdır''
Işın Sayın, aneminin Vatanımız'da devamlı ortaya çıktığını söyleyerek sebeplerini şu biçimde söyledi:
''çocukluk ve ergenlik döneminde gebelik ve elverişsiz beslenme, tesirsiz kırmızı et tüketimi, ergenlik zamanında bilinçsizce yararlanılan diüretik ve bağırsak sökücü ticari incelme çayları, çoğu kez analjezik ve kan sulandırıcı ilaç kullanılması, Gün içerisinde 1 kg'dan aşırı süt, yoğurt gibi ca membası gıdalanmak, gözetim altına alınamayan çay, kahve yahut kola beslenimi, sürekli (kronik) ishal gibi türlü bağırsak ve hazım yapısı bozuklukları.''(İHA)
Sponsor Linkler
5 Aralık 2012 Çarşamba
Anemi kansızlık hastalığı nedir
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder